De impact van een sportmassage op de afvoer van lactaat

De impact van een sportmassage op de afvoer van lactaat

Sportmassage is een populaire en effectieve methode om de spieren te ontspannen, pijn te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Maar wist je dat sportmassage ook kan helpen bij het afvoeren van lactaat uit de spieren?

Lactaat is een bijproduct van de afbraak van glucose tijdens anaerobe energieproductie in de spieren. Het kan zich opstapelen in de spieren en zorgen voor een branderig gevoel, vermoeidheid en spierpijn. Het is belangrijk om lactaat snel af te voeren om de spieren te laten herstellen en om toekomstige prestaties te verbeteren.

Sportmassage kan de afvoer van lactaat uit de spieren bevorderen door de bloedcirculatie te verbeteren. Door de spieren te masseren, wordt de bloedtoevoer naar de spieren verhoogd, waardoor het bloed lactaat en andere afvalstoffen kan afvoeren en voedingsstoffen en zuurstof kan afleveren die nodig zijn voor spierherstel.

Bovendien kan sportmassage de productie van endorfines bevorderen, natuurlijke pijnstillers die worden geproduceerd door het lichaam tijdens lichamelijke activiteit. Endorfines kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van ontspanning in de spieren, wat kan bijdragen aan een snellere afvoer van lactaat.

Onderzoek heeft aangetoond dat sportmassage de afvoer van lactaat uit de spieren kan verbeteren. Een studie uit 2010 wees uit dat sportmassage de lactaatconcentratie in het bloed met bijna 20% verminderde na intense inspanning bij atleten. Een andere studie uit 2014 toonde aan dat sportmassage na inspanning de bloedstroom in de spieren verhoogde en de lactaatconcentratie verminderde.

Hoewel sportmassage een effectieve manier kan zijn om de afvoer van lactaat uit de spieren te bevorderen, is het belangrijk om te onthouden dat het niet de enige manier is om dit te bereiken. Een goede warming-up, voldoende hydratatie en een uitgebalanceerd dieet kunnen ook bijdragen aan een efficiΓ«nte afvoer van lactaat uit de spieren.

Het tijdstip waarop de sportmassage wordt uitgevoerd blijkt tevens een impact te hebben op de efficiΓ«ntie van de afvoerprocessen. Het is ideaal om deze massage te plannen op het ogenblik dat de spier zelf massaal de lactaat gaat afvoeren. Om dit ogenblik te bepalen, dien je rekening te houden met het gevoel van de atleten. Laat hen bepalen op welk moment ze de “stijfheid” ten gevolge van een musculaire belasting voelen wegebben. Neem de tijdspanne tussen de training/wedstrijd en dit moment als een referentieperiode voor de uitvoering van een toekomstige sportmassage die als doel heeft lactaat maximaal af te voeren.

Een sportmassage kan een positieve impact hebben op de afvoer van lactaat uit de spieren door de bloedcirculatie te verbeteren en endorfines te bevorderen. Als onderdeel van een uitgebreid herstelprogramma kan sportmassage atleten helpen om sneller te herstellen en betere prestaties te leveren.

Winkelwagen
Scroll naar boven