De voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten

Het gebruik van magnesium ter preventie van spierkrampen

Spierkrampen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen de prestaties van onze atleten negatief beïnvloeden. Ze komen vaak voor tijdens het sporten, na een intensieve activiteit of ‘s nachts als we slapen. Hoewel de oorzaken van spierkrampen verschillend kunnen zijn, kan het nemen van magnesium supplementen helpen om ze te voorkomen. In dit artikel bespreek ik waarom magnesium belangrijk is om spierkrampen te voorkomen.

Spierkrampen zijn een veelvoorkomend probleem bij atleten en mensen die regelmatig fysieke activiteit verrichten. Het kan zowel tijdens als na de activiteit optreden en kan de prestaties en het herstel van de spieren beïnvloeden. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan spierkrampen, waaronder dehydratie, overmatige inspanning, elektrolytische onevenwichtigheden en vermoeidheid van de spieren.

Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, groene bladgroenten en volle granen. Het is belangrijk voor de gezondheid van onze spieren, zenuwen en botten. Magnesium is betrokken bij vele belangrijke functies in ons lichaam, zoals de productie van energie, het reguleren van de bloeddruk, het handhaven van een gezond hartritme en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Magnesium en spierfunctie:

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van fysiologische processen in het lichaam, waaronder de spierfunctie. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de ionenbalans in de spieren, wat essentieel is voor de samentrekking en ontspanning van de spieren. Magnesium reguleert de opname van calcium in de spieren en voorkomt dat het zich ophoopt, wat kan leiden tot ongecontroleerde samentrekkingen en spierkrampen.

Magnesium en dehydratie:

Dehydratie is een belangrijke oorzaak van spierkrampen. Het verlies van water en elektrolyten kan leiden tot een verstoring van de ionenbalans in de spieren, wat kan resulteren in spierkrampen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de water- en elektrolytenbalans in het lichaam. Het mineraal bevordert de opname van water in de spieren en reguleert de opname van natrium en kalium, waardoor de elektrolytenbalans in het lichaam wordt gehandhaafd.

Magnesium en vermoeidheid van de spieren:

Spiervermoeidheid is een andere belangrijke oorzaak van spierkrampen. Na een intensieve training of fysieke activiteit kunnen de spieren vermoeid raken en kan de ionenbalans in de spieren worden verstoord. Magnesium kan helpen om de spieren te ontspannen en vermoeidheid te verminderen. Het mineraal verbetert de doorbloeding van de spieren en vermindert de opbouw van melkzuur, wat kan bijdragen aan spiervermoeidheid.

Verschillende studies hebben aangetoond dat magnesiumsuppletie kan helpen bij het voorkomen van spierkrampen bij atleten en mensen die regelmatig fysieke activiteit verrichten. Een studie uit 2015 gepubliceerd in het Journal of Sports Science and Medicine toonde aan dat magnesiumsuppletie de frequentie en duur van spierkrampen verminderde bij voetballers. Een andere studie uit 2017 gepubliceerd in het International Journal of Sports Medicine toonde aan dat magnesiumsuppletie de spierkrampen verminderde bij marathonlopers.

Als je regelmatig last hebt van spierkrampen, kan het nemen van magnesiumsupplementen dus een effectieve manier zijn om ze te verminderen. Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar, waaronder magnesiumoxide, magnesiumcitraat en magnesiumglycinaat. Het is belangrijk om te overleggen met je trainer en/of arts/diëtist om te bepalen welke soort het beste bij jou past en wat de juiste dosering is.

Naast het nemen van magnesiumsupplementen, kun je ook je inname van magnesium verhogen door meer magnesiumrijk voedsel aan je dieet toe te voegen. Noten, zaden, volle granen, groene bladgroenten en bonen zijn allemaal goede bronnen van magnesium.

Winkelwagen
Scroll naar boven