Dry Needling

Waarom zou je Dry Needling gebruiken om spierknopen te behandelen als je 5 niet-invasieve technieken kent die hetzelfde doel bereiken?

In de wereld van fysiotherapie en spierherstel is het cruciaal om de meest effectieve en minst invasieve behandelmethoden te kiezen. Terwijl Dry Needling een populaire keuze is voor het aanpakken van spierspanning en myofasciale pijn, rijst de vraag: waarom zou je kiezen voor een techniek die onnodige invasieve microkwetsuren veroorzaakt op een reeds overspannen spier, als er niet-invasieve alternatieven bestaan die even effectief hetzelfde doel bereiken?

Dry Needling werkt door het inbrengen van dunne naalden in de zogenaamde triggerpoints om lokale pijn en functionele mobiliteitsproblemen te reduceren. Echter, deze methode cre毛ert kleine wondjes in het spierweefsel. Dit kan leiden tot onnodige stress op de fascia en musculi en zorgt vaak voor meerdere dagen “muscular stiffness”. Dit terwijl de essentie van fysiotherapie juist ligt in het bevorderen van heling en herstel op de meest zachtaardige manier.

Hieronder bespreek ik vijf niet-invasieve technieken die dezelfde doelstellingen nastreven als Dry Needling, zonder het risico op onnodige microkwetsuren:

 1. 饾悓饾惒饾惃饾悷饾悮饾惉饾悳饾悽饾悮饾惀饾悶 饾悜饾悶饾惀饾悶饾悮饾惉饾悶 饾悡饾悶饾悳饾悺饾惂饾悽饾悶饾悿饾悶饾惂
  Door directe druk en beweging toe te passen, kunnen therapeuten de fascia manipuleren, wat leidt tot vermindering van spierspanning en pijn.

 2. 饾悡饾悺饾悶饾惈饾悮饾惄饾悶饾惍饾惌饾悽饾惉饾悳饾悺饾悶 饾悓饾悮饾惉饾惉饾悮饾悹饾悶
  Therapeutische massage technieken zijn ontworpen om spierspanning te verminderen, de bloedcirculatie te verhogen en het lymfestelsel te stimuleren.

 3. 饾悡饾惈饾悽饾悹饾悹饾悶饾惈饾惄饾惃饾悽饾惂饾惌 饾悡饾悺饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悶 饾悪饾惃饾惂饾悵饾悶饾惈 饾悕饾悮饾悮饾惀饾悵饾悶饾惂
  Therapeuten gebruiken hun handen om druk uit te oefenen op deze punten, waardoor de spier ontspant zonder het gebruik van naalden.

 4. 饾悥饾悮饾惈饾惁饾惌饾悶- 饾悶饾惂 饾悐饾惃饾惍饾悵饾悶 饾悡饾悺饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悶
  De afwisseling van warmte en koude is een effectieve methode om spierspanning en pijn te beheersen.

 5. 饾悘饾悶饾惈饾悳饾惍饾惉饾惉饾悽饾悶饾惌饾悺饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悶 (Massagegun)
  Relatief nieuwe vorm van therapie die gericht is op het verlichten van spierspanning en het bevorderen van herstel door middel van diepe weefselmassage via snelle pulsen of vibraties die diep in het spierweefsel doordringen.

Terwijl Dry Needling zijn plaats heeft binnen bepaalde behandelplannen, is het belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en te overwegen of niet-invasieve alternatieven een betere keuze kunnen zijn. Deze technieken bieden een zachtaardiger benadering voor het beheersen van spierspanning en pijn, met het oog op het bevorderen van herstel zonder onnodige stress op de musculi.

In mijn praktijk pas ik dagelijks deze 5 technieken toe. Ik heb in mijn 22-jarige carri猫re ALLE ge茂dentificeerde spierknopen en spanningen kunnen oplossen ZONDER invasief te moeten handelen.

Winkelwagen
Scroll naar boven